Hoe ziet het landschap van Terschelling eruit als je helemaal zelfvoorzienend bent qua voedsel? Wat is daarvoor nodig? Welk voedsel moet er verbouwd worden? Is er genoeg ruimte op het eiland voor het verbouwen van al die gewassen? En hoe bereidwillig zijn de bewoners? Dat is waar een coalitie van welwillende Terschellingers, samen met wetenschappers, belanghebbenden en bewoners, mee aan de slag gaat. ‘Naast dat het nodig is om meer plantaardig te gaan eten om onze CO2 voetafdruk te verkleinen, wordt import van voedsel steeds duurder, mede door de oorlog in Oekraïne,’ aldus Willemijn een van de kartrekkers van het project.
Er wordt in 2023 een eerste stap gezet door de import en export terug te brengen. Minder CO2 uitstoot en er wordt samen met onderwijsinstituten onderzoek gedaan naar nieuwe manieren van voedselproductie in een afgebakend gebied. In een ‘’schetsschuit” (Ontwerpstudio) wordt met de eilanders en studenten toegewerkt naar een kunstwerk. Eind zomer 2023 is er een kunstuiting om zichtbaar en tastbaar te maken wat zelfvoorzienend Terschelling betekent.