Motorcross is een universele taal

Ze groeide op tussen één van de eerste Hells Angels chapters en de muscle cars scene in San Francisco. Verhuisde op latere leeftijd met haar moeder voor een paar jaar naar Nicaragua en kocht bij terugkomst in San Francisco gelijk…

15 mei 2021

Ze groeide op tussen één van de eerste Hells Angels chapters en de muscle cars scene in San Francisco. Verhuisde op latere leeftijd met haar moeder voor een paar jaar naar Nicaragua en kocht bij terugkomst in San Francisco gelijk een muscle car én een camera. Om het straatleven en de cultuur van motorrijders en autofreaks vast te leggen.

Pas later begreep Treena Guevara, artiestennaam Le Pistolera, dat ze was opgegroeid in een unieke omgeving. “Ik kreeg mét camera toegang tot een wereld en een scene die niet uit zichzelf openstaat voor pottenkijkers. De auto- en motorwereld hebben een universele taal en dat is ook mijn taal.” 

Deze universele taal bracht haar afgelopen tijd naar de motorcross scene van Accra, de hoofdstad van Ghana én een boel buzz en aandacht.

“Ik begon in San Francisco met Street Photography. Het straatleven vastleggen zoals het is, arm en grimmig. Motoren zijn daar bijna altijd Harleys en verbonden aan motorclubs. Toen ik naar de Oostkust van de VS verhuisde kwam ik voor het eerst in aanraking met crossmotoren en de lifestyle die daar bij hoort. Ik was gelijk verkocht.

Omdat ik op straat ben opgegroeid én in Nicaragua kan ik wereldwijd terecht in wat voor buurt of omgeving dan maar ook. Ik werkte in Thailand, Birma de banlieues van Parijs en heb nooit problemen gehad. Ik ben een vrouw alleen en heb altijd mijn camera zichtbaar op mijn heup. Dat wekt de interesse van mensen. En wie wil er nou niet dat zijn foto genomen wordt? Ik weet dat er een boel illegale dingen gebeuren waar ik naar toe ga. Ik leg vast, ik oordeel niet en dat weet men.

Een blinde draai aan haar wereldbol bracht haar naar Ghana, eigenlijk zonder plan. Ze kocht een ticket naar Accra, kwam op Instagram de lokale motorcross-scene tegen, stuurde ze een berichtje en dat was dat. 

Het heeft me bijna het leven gekost om die lui goed te kunnen fotograferen. Ze halen echt de meest wilde stunts uit., standing wheelies, sliden, ik kende maar weinig motorcrossers die dat doen. Bijna niemand kan een  Yamaha, Kawasaki of Suziki motorbetalen, dus ze rijden Royals, een Chinees merk. Echt supergevaarlijke machines, crazy shit, die dingen kunnen het elk moment begeven.

Ik ben er gek op, dat wil ik ook in mijn werk laten zien, het gevaar, de shockfactor, het leven op de rand, de gevaarlijke stunts. Dat is waar ik letterlijk achteraanjaag!”

Le Pistolera publiceerde samen met straatfotograaf Skreefz het boek “I hear the streets calling + the neighbourhood watching“.

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia