Kleurboek bekent kleur

Ondernemer Solange Henry en illustrator Naggenia Castro verhuisden op hun 20e van Aruba naar Leeuwarden om te studeren aan NHL Stenden. Inmiddels hebben ze hun eigen uitgeverij opgericht: Melanin Seeds. Het doel van de uitgeverij: afrocentrische, jongens en meisjes positieve…

10 mei 2021

Ondernemer Solange Henry en illustrator Naggenia Castro verhuisden op hun 20e van Aruba naar Leeuwarden om te studeren aan NHL Stenden. Inmiddels hebben ze hun eigen uitgeverij opgericht: Melanin Seeds. Het doel van de uitgeverij: afrocentrische, jongens en meisjes positieve rolmodellen en voorbeelden geven waarin ze zichzelf terug kunnen zien en herkennen.

Waarom deze uitgeverij?

Tijdens mijn studie ben ik moeder geworden van een dochter en ging ik me natuurlijk afvragen wat ik belangrijk vind voor haar opvoeding. Ze houdt heel erg van tekenen en kleuren en vaak als wij naar een kinderboekenwinkel gaan kijk ik altijd naar de inhoud. In boeken en kleurboeken staan dan altijd mooie prinsesjes, maar ze lijken niet op mijn dochter. Want wij zijn niet Europees. Dus ik dacht, wat kan ik daar aan doen?

Ik zocht ook online waar ik dan wel zulke boeken kon vinden, maar dat was alleen in Amerika en dan ben je heel veel geld kwijt om het hier te krijgen. Ik ben heel ambitieus en ik wil heel graag dingen zelf doen. Ik ben echt van Do It Yourself. Mijn beste vriendin Naggenia is heel goed in tekenen en we zijn er over in gesprek geraakt. Zo zijn we begonnen.

Hoe vind je dochter het?
Ze vindt het geweldig, ze heeft al heel veel gekleurd. Zij was het testpanel, haha.

Hebben de tekeningen ook een thematiek?

Ja, Black Panther staat er in, verwijzingen naar Black Power en Martin Luther King. Dat is voor empowerment en het belang dat ze hun zelf terug kunnen zien. In mijn scriptie was mijn onderwerp het belang van inclusiviteit van kinderboeken. Dit concept heb ik ook in mijn kleurboeken gebruikt. Uit mijn onderzoek kwam dat het erg belangrijk is voor kinderen om zichzelf te kunnen zien en herkennen in boeken. Ook voor schoolboeken telt dit. Het is ontzettend belangrijk voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Hoe komt het dan dat er in Nederland al zo lang een relatie is met de Antillen en Suriname en jij pas de eerste bent die het doet?

Er staan niet veel mensen bij stil omdat ze het niet als probleem ervaren of herkennen. Dus dan zie je het simpelweg niet.

En waarom ben jij de eerste in je eigen gemeenschap die dit oppakt?

Er zijn wel eerder pogingen gedaan, maar dat waren kleine projecten waarbij het doel niet was om het heel groot te maken. Ik wil wel dat het heel groot wordt en alle kinderen bereikt.

Wat zijn de volgende stappen?

We zijn bezig met het tweede kleurboek en dat heeft als rode draad ‘haar’. Dat is ook erg belangrijk binnen de zwarte gemeenschap. Er zit ook meer een verhaal in. Dus uitleg van haar producten of een uitleg over een haarstijl. Zo kunnen ze al vroeg leren over hun cultuur. We hebben heel veel goede feedback gekregen, ook uit eigen kring. We hebben mensen de ogen geopend en zo kunnen we ook onze eigen gemeenschap een spiegel voorhouden.

De kleurboeken van Melanin Seeds zijn hier te koop, de uitgeverij steunen kan via hun gofundme-pagina.

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia