Instagram een zegen en een vloek voor Voodoochild68

Hij is één van de opmerkelijkste jonge fotografen in Friesland. Zijn straat- en undergroundfotografie neemt je mee naar werelden die voor de meeste mensen ver-van-hun-bed zijn. Al ziet hij zichzelf meer als grafisch vormgever die veel fotografische elementen gebruikt. Dat…

17 mei 2021

Hij is één van de opmerkelijkste jonge fotografen in Friesland. Zijn straat- en undergroundfotografie neemt je mee naar werelden die voor de meeste mensen ver-van-hun-bed zijn. Al ziet hij zichzelf meer als grafisch vormgever die veel fotografische elementen gebruikt. Dat blijkt ook uit zijn eerste uitgave, het zine To Live & Die in LWD dat onlangs uitkwam bij Chemistry Publishing.

Gabbers, hardcore hiphoppers, de harde kern van Cambuur of jonge skaters, zomaar wat van de figuranten in het werk van Renzo Balk (20, artiestennaam Voodoochild68) vierdejaarsstudent Graphic Interaction Design aan het Cibap in Zwolle. 

“Mijn werk is vaak een mengeling van verschillende popculturen, muziekstijlen spelen een grote rol maar ook de look en feel van oude B-films. En ik hou van controverse, zo kom je al gauw bij ruige scenes uit. Het is spreekt me ook meer aan dan koetjes en kalfjes onderwerpen, al probeer ik nu ook wat rustiger werk te creëren.

Ik zoek deze situaties eigenlijk ook wel wat op en ik merk ook dat je door social media wat in je bubbel blijft hangen. Wat dat betreft heb ik een haat/liefde verhouding met Instagram. Ik word soms onzeker door andermans werk en het lijkt op een gegeven moment ook zo op elkaar. Mijn eigen weg vinden vind ik dan wel eens lastig.

In mijn zine To Live & Die in LWD heb ik hoe ik naar Leeuwarden kijk willen vastleggen en het hedendaagse tijdsbeeld ook. Mijn werk is vrij flets, dat is niet alleen maar stijl, ik fotografeer analoog en mijn scanner was ook gewoon slecht. Tegenwoordig probeer ik meer kleur toe te passen. En mijn nieuwe camera, een Mamiya 645 onder de knie te krijgen. Heel iets anders dan de 35mm camera’s die ik hiervoor gebruikte.”

Er zijn nog exemplaren van To Live & To Die In LWD over, bestellen kan via de Instagrampagina: Voodoochild68

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia