Arcadia is volop in beweging, ook tijdens de voorbereidingen voor Arcadia 2025. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Hey Spetter, Je Bent Prachtig

18 juni 2021
Hey Spetter, Je Bent Prachtig

Een punt zetten achter wat was en anders naar de toekomst kijken. Vanuit die gedachte werkt het project Hey Spetter, van vrouwen door vrouwen. Drijvende kracht is Lian Hamstra (26) uit Leeuwarden die door middel van abstracte kunst en bodypaint vrouwen wil helpen om met andere ogen naar hun lichaam te kijken.

Hoe ben je op het idee gekomen?

In 2016 kreeg ik een burn-out, ik was toen 21 jaar oud. Hierdoor moest ik noodgedwongen stoppen met mijn studie op kunstacademie Minerva in Groningen. Dat creatieve zat er dus altijd al in. Toen eind vorig jaar voor de zoveelste keer mijn contract van een baan niet werd verlengd, door de zoveelste depressie, wist ik één ding zeker: dit gaat zo niet, dit wil ik niet meer en dit is hét moment om daar wat aan te doen.

Ik stopte met werken, volgde therapie en pakte het schilderen weer op. Dat schilderen deed mij zo goed voelen dat ik al snel wist dat dit was wat ik wilde. Ik wil mensen door middel van mijn creativiteit zich ook zo goed laten voelen. En vanaf daar is het balletje gaan rollen.

Tijdens een training van buitengewoonzijn werd ik gedwongen te bedenken wat ik zou willen doen om de wereld een beetje mooier te maken. En dat was bodypainting. Toen ik het bodypainten linkte aan mensen zich goed laten voelen door middel van kunst was het alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Ik ben als een gek gaan brainstormen en een plan gaan schrijven. En zo is Hey Spetter geboren.

Waarom vind je dit belangrijk?

Ik vind het belangrijk dat vrouwen hun lichaam omarmen zoals het is.

Ik vind het belangrijk dat vrouwen hun lichaam omarmen zoals het is. Je lichaam is de kaft en jij bent het verhaal. Je maakt dingen mee in het leven, zowel positief als negatief, en dat kan soms zijn sporen achterlaten op de kaft. Neem als voorbeeld striae. Bijna iedereen heeft het maar het wordt vaak als iets lelijks gezien. Terwijl het simpelweg een teken van groei is. En groeien is eigenlijk iets heel moois. En tijdens mijn bodypaintsessies vieren we dat op een unieke en creatieve manier. We maken van het kunstwerk dat het lichaam al is, een nog mooier kunstwerk.

Waarom doen vrouwen mee en hoe voelen ze zich nadien?

Sommige vrouwen doen mee om een moeilijke periode af te sluiten. Bijvoorbeeld een depressie. Ze voelen zich na een lange tijd weer beter en boeken een sessie bij mij als kers op de taart. 

Andere vrouwen hebben moeite met wat ze zien als ze in de spiegel kijken en doen mee met als doel om zichzelf eens op een andere manier te zien. Tijdens de sessie zien ze zichzelf veranderen in een kunstwerk en hebben ze zoiets van: ‘wow, dit ben ik gewoon. Kijk nou hoe mooi mijn lichaam eigenlijk is’. Ik zorg er dus voor dat ze met een flinke dosis zelfvertrouwen en zelfacceptatie de deur weer uit gaan.

Na één keer wassen is het weg, dus hoe leg je je creaties vast?

Wanneer het bodypainten klaar is doen we er een fotoshoot achteraan. Dit is eigenlijk het einddoel. Een reeks super vette foto’s van jezelf van een super toffe ervaring, waar je in de toekomst hopelijk met veel plezier naar terug kan kijken en trots op kan zijn.

Omdat ik voor elke sessie een persoonlijk schilderij maak op basis van het verhaal van de klant en doorvoer in het bodypainten, kan je het zelfs zien als iets symbolisch. Je wast de bodypaint, dus je verhaal na de sessie er weer af en hetgeen wat er nog van over is zijn de foto’s. Daar kan je met trots en plezier en de rest van je leven naar kijken.

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia