Gitzwart verkoopsucces uit Leeuwarden

Het debuut van de Leeuwarder One-Man Black Metal band Helleruin War Upon Man vliegt als duistere broodjes over de toonbank en is binnenkort al toe aan een derde vinylpersing. Wij spraken de man achter dit bombastische succes, all-round muzikant Niels…

17 juni 2021

Het debuut van de Leeuwarder One-Man Black Metal band Helleruin War Upon Man vliegt als duistere broodjes over de toonbank en is binnenkort al toe aan een derde vinylpersing. Wij spraken de man achter dit bombastische succes, all-round muzikant Niels Kuiper, die binnen Helleruin de artiestennaam Carghost heeft.

Hoe is Helleruin ontstaan?

Helleruin is begonnen als project voor ‘’er naast’’, ik wilde mezelf uitdagen en alles in m’n eentje doen. Zelf alles kunnen bepalen en beslissen.. Dat is gelukt destijds met de eerste demo, die eigenlijk ook al goed werd ontvangen, zeker voor een demo. Daarna ben ik er pas serieuzer mee bezig gegaan en heb ik constant geprobeerd om mezelf te blijven uitdagen met Helleruin.

Welke thematiek behandel je, het lijkt veel over oorlog te gaan?

Ik ben een geschiedenis liefhebber, vooral geschiedenis die met oorlog te maken heeft. Wel voornamelijk de eerste en tweede wereldoorlog. Dat interesseert mij enorm en ik lees en kijk er veel over. Maar er komen ook andere periodes en gebeurtenissen uit de geschiedenis in voor, of soms iets uit mijn leven. Dat maakt het dan weer heel persoonlijk.

Je album blijft maar uitverkopen, hoe fijn is dat?

Heel fijn natuurlijk, je weet nooit precies wat je moet verwachten met een debuutalbum. Het album liep harder dan ik me van te voren had kunnen inbeelden. Het was binnen enkele dagen uitverkocht. Inmiddels is de herpersing ook weer uitverkocht en komt er een derde persing aan! Alleen maar goed nieuws dus.

Inmiddels is de herpersing ook weer uitverkocht en komt er een derde persing aan!

Hoe zou je jouw stijl van black metal omschrijven?

Simpelweg ‘’Black Metal’’, ik heb er nooit iets mee gehad om er stempels op te plakken. Dat is denk ik niet aan mij. Maar als je me vraagt wat ik zou willen overbrengen: melodie, energie, spontaniteit, rauwheid en oprechtheid.

De meeste one-man Black Metal bands gebruiken drumcomputers, jij bent drummer dus het klinkt veel organischer, is dat ook wat je wilde, je met het drumgeluid onderscheiden?

Ik wilde mijn drumgeluid zo natuurlijk mogelijk laten klinken, dat lukt je bijna niet met een drumcomputer. Maar ook is het voor mij natuurlijker om het zelf in te spelen. Alles is niet te perfectionistisch ingespeelt, dan houd je het spontaan, dat is wel wat je er in terughoort denk ik.

Wat staat er allemaal nog te komen nu het zo lekker gaat?

Er staat dus een 3e druk van de LP op de planning, maar ook een 2e druk van de CD in Digipack formaat. Ook komt er een officiële cassette uit van ‘’War upon Man’’. Maar reken ook op nieuw werk dit jaar, wellicht ook wel vanaf een podium.

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia