BoskLab - Vere van der Veen - Je bent nog nooit binnen geweest

“Bosklab is een periode geweest van connectie. Met mijn omgeving, de Julianaboom, de stad Leeuwarden, met materiaal en met mensen. Vanaf dag één liepen de mensen naar binnen bij het weeshuisschooltje van het Natuurmuseum Fryslân, nieuwsgierig naar wie ik was…

11 juli 2022

“Bosklab is een periode geweest van connectie. Met mijn omgeving, de Julianaboom, de stad Leeuwarden, met materiaal en met mensen. Vanaf dag één liepen de mensen naar binnen bij het weeshuisschooltje van het Natuurmuseum Fryslân, nieuwsgierig naar wie ik was en wat ik deed. Ik praatte met ze over de bomen, duurzaamheid, leven, dood, natuur, ademen, leeftijd, verlies, rouw, gemis en groen in de stad. Het leverde inspiratie op voor de werken die ik maakte. De werken die ik creëerde op tweedehands materialen. Oude lakens, kussenslopen, doeken en ongebruikt behang, allemaal verzameld in Leeuwarden bij kringlopen en tweedehands winkels. Het voelde beter om geen papier te gebruiken in een werkproces over het belang en de pracht van bomen. Dat is iets wat ik leerde en dat ik meeneem naar de wereld buiten Bosk. Het maken van tekeningen op materiaal dat niet voor mij is gemaakt en dat ik kan weghalen uit de vergetelheid voelde goed en kloppend. 

In het resultaat komt de relatie tussen mens en boom naar voren. Ik probeerde de tegenstrijdigheid te vangen. Wij mensen zijn degene die de bomen verstikken, en als we er te lang mee doorgaan zullen zij ons verstikken. We zijn in een gevecht. Slaan haar neer en hakken op haar in maar tegelijkertijd omhelzen we haar. Zoals je ook weleens boksers met elkaar in een innige verstrengeling ziet. Een knuffel lijkt het wel, terwijl het ondertussen verstikkend zal zijn. ‘Je bent nog nooit binnen geweest’ is een serie tekeningen waar melancholie in zit. Een verdriet waar ruimte is voor een beetje geluk.”

Andere berichten deze week

Hoofdpartner Arcadia